High tech Factory | Veldhoven

De High Tech Factory in Veldhoven is een toonbeeld van moderne bouwtechnieken en een anticiperend ontwerp, waarbij de constructie zich aanpast aan de snel veranderende eisen van de hightechindustrie.

“BIM Awards 2024 Juryrapport - Een gedetailleerd model van een erg complex en groot project”, aldus de vakjury. “Gaaf om te zien hoe zo’n omvangrijke klus is uitgewerkt met Trimble software. Je praat wel over 3.500 ton kg staal en maar liefst 200 wekelijks wisselende IFC-referentiemodellen. Een gebouw realiseren in zo’n krappe ruimte, met zo’n krappe planning en met verschillende engineeringsteams… We waarderen deze innovatieve en flexibele aanpak van dit project, dat een voorbeeld is van hoe moderne bouwtechnieken kunnen worden toegepast in de hightechindustrie. Chapeau!”

Anticiperen en bijsturen

Het bijzondere aan dit project is dat dit gebouw nog in ontwikkeling is tijdens de bouwfase. De hoofdconstructie voor het dak, buiten wanden en vloer is bekend tijdens de start van dit project. Het binnenste gedeelte wordt verder uitontwikkeld tijdens de bouwfase. Dit stelt de opdrachtgever in staat om chipmachines te ontwikkelen die inspelen op de dynamische markt, waarbij continu aanpassingen mogelijk zijn om aan de wensen van de cliënt te voldoen.

PHigh tech Factory Veldhoven
Render Tekla Structures

Jas te klein…

Het komt wellicht vreemd over, maar met een afmeting van 96x55x18m is het gebouw eigenlijk te krap voor alle constructies en benodigde apparatuur met bijbehorende leidingen en kanalen. Hierdoor wordt het maximale geëist om de 3D engineering van diverse partijen op elkaar af te stemmen.

High tech Factory Veldhoven
Render Tekla Structures

3D

De uitdagingen van ruimtebeperkingen worden aangepakt door nauwgezette afstemming tussen verschillende engineeringteams, waarbij 3D-modellering essentieel is geworden voor de coördinatie van complexe systemen zoals leidingwerk op verschillende hoogtes. Tekla Structures en Trimble Connect spelen een cruciale rol in dit proces. Voor het uitwerken van de staalconstructie en betonkolommen is gebruik gemaakt van Tekla Structures. Op de bouwplaats wordt veelvuldig gebruik gemaakt van Trimble Connect door o.a. montageploegen, projectleiders en werkvoorbereiders.

High tech Factory Veldhoven
Render Tekla Structures

Tekla Structures

In dit gebouw komen veel lasvoorbewerkingen voor. O.a. alle koker schoren en aanvullende verstevigingsplaten van de spanten zijn rondom voorzien van verschillende hoeken t.b.v. lasvoorbewerkingen. In Tekla Structures is dit met de verschillende las mogelijkheden eenvoudig te modelleren. Via STP file aansturing worden deze kokers en platen met alle lasvoorbewerkingen perfect aangeleverd zonder verdere na-bewerkingen, wat resulteert in tijdwinst en minimalisatie van fouten.

Samenwerking in Trimble Connect

Tijdens wekelijkse bouwbesprekingen worden alle disciplines op elkaar gecontroleerd, aangepast en aangevuld met behulp van IFC modellen in Trimble Connect. Dit programma werkt eenvoudig voor een project gebruiker, om allereerst een visuele controle uit te voeren. Hiermee hebben we gemakkelijk al een eerste stap in het voorkomen van bouwfouten. Daarnaast spreekt een 3D weergave vaak veel meer tot de verbeelding dan een 2D tekening. Dit is een continu proces wat bezig blijft tot aan de oplevering van het gebouw. Deze geïntegreerde aanpak zorgt voor een gestroomlijnde samenwerking en optimalisatie van het bouwproces, wat de High Tech Factory tot een voorbeeld maakt van innovatie in de bouwsector.

Tekla model sharing

Dit gebouw is hoofdzakelijk gemodelleerd door Buro Grondverf. Daarnaast zijn diverse onderdelen uitgewerkt in samenwerking met modelleurs van de GS Staalwerken Groep. Met behulp van Tekla model sharing gaan alle updates moeiteloos op-en-neer tussen de diverse modelleurs. Om 3.500.000 kg staalconstructie en ruim 200 stuks wekelijks wisselende IFC referentiemodellen werkbaar en daarnaast eenvoudig te houden, is een buitengewone prestatie van dit software pakket.

Kengetallen

  • Staalconstructie 3500 Ton

Bouwteam