Station Noord | Amsterdam
Artist impressions © Benthem Crouwel architecten

Station Noord | Amsterdam

Dit bovengrondse metrostation in Buikslotermeerplein vormt de eindhalte van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn. Met een enorme kap afmeting van 23 x130 meter gaan dagelijks ca. 22.500 reizigers van dit station gebruik maken.

' De complete kap staat schuivend (los) van de ondergrond '

De hoofd staalconstructie bestaat uit 10 boogspanten welke gedragen worden door kolommen. Zowel de kolommen als boogspanten hebben een trapeziumvormige doorsnede. Deze trapeziumvormige doorsnede varieert over de gehele spant- en kolomdoorsnede. Bovendien is deze doorsnede voor elk spant weer anders. Onderling worden de spanten gekoppeld met UPE360 liggers. Over deze liggers worden HEAA100 profielen getrokken welke als glasroede fungeren. De buitenzijde van de spanten / kolommen wordt bekleed met beplating en luchtroosters. De kolommen komen op zware consoles te staan. De aansluiting tussen de kolom en deze consoles bevat een glijoplegging met op een 4-tal plaatsen een verende glijoplegging. M.a.w. de complete kap staat schuivend (los) van de ondergrond.

Video November 2017

Video November 2017 (lange versie)

Station Noord - Amsterdam
Artist impression © Benthem Crouwel architecten

Winnaar Tekla BIM awards 2013 categorie staalbouw

Dit project bevat meerdere uitdagingen. Belangrijkste uitdaging waren spanten en kolommen met een trapeziumvormige doorsnede modelleren. Uitgangspunt is een strip 30x300mm. waaruit platen (zijwangen) op 10º vertrekken. Doordat deze doorsnede nergens gelijk is beschrijft de buitenzijde van de kolommen en spanten een variërende dikte. Voor de rechte kolommen is dit relatief eenvoudig op te vangen met een in breedte verlopende plaat. Voor gewalste spanten is dit hetzelfde, echter moeten er eerst complex geometrisch verlopende strippen gesneden worden welke nadien gewalst worden. De zijwangen van de spanten beschrijven een ingewikkelde vorm welke het meest in de buurt komt van een hellende bocht op een race circuit. Helaas is dit in Tekla Structures niet juist te modelleren. Althans niet zodat een vlakke plaat met alle uitsnijdingen uit het programma rolt. Door slim te modelleren hebben we hier toch een werkbare oplossing weten te creëren.

Afbeelding galerij

3D Staalconstructie model Tekla Structures
1 / 6

De grootste uitdaging in dit project is om gemodelleerde onderdelen goed op werkbare werkplaats tekeningen te krijgen zodat deze onderdelen in een werkplaats maakbaar zijn. Aangezien kolommen en spanten in 2 richtingen schuin lopen en spanten bovendien rond lopen is dit zeker geen gemakkelijke opgave. Door bepaalde standaard elementen in te bouwen en slim om te gaan met o.a. informatie uit DSTV files en werkplaats mallen hebben we dit knap voor elkaar weten te boksen. Uit een betrouwbaar 3D model zijn relatief snel werkplaats tekeningen en DSTV files gegenereerd. Met summiere maar zeker noodzakelijke maatvoering op tekeningen is dit project kostenbesparend en nauwkeurig geproduceerd in de werkplaats.

Kengetallen

  • ca. 425.000 kg. staalconstructie
  • ca. 4850m2 glaskap (1650 glasplaten van koud gebogen glas)

Bouwteam