ASML 5D Cleanrooms | Veldhoven
Industriële fotografie | Ron de Lepper

ASML 5D Cleanrooms | Veldhoven

ASML 5B en 5C zijn beiden uitgewerkt door Buro Grondverf. Bij de nieuwbouw van ASML 5D zijn voorgaande oplossingen voor de staalconstructie door Moeskops Staalbouw, Arcadis en Buro grondverf verder geperfectioneerd.

' De staalconstructie is gelijktijdig met roostervloer en technische installaties in zeer korte tijd van 6 weken opgebouwd '

Om een snelle montage van de staalconstructie en roostervloer uit te voeren zijn slimme alternatieven ontworpen. Het bijzondere van dit gebouw is een vrije overspanning van ruim 25m. in 2 richtingen. Bovendien zit dit gebouw ook vol met technische installaties.

Staalprijs 2012 ASML 5D - Veldhoven
Winnaar Nationale staalprijs 2012

Cleanrooms ASML 5D heeft in categorie industriebouw de Nationale Staalprijs 2012 in de wacht gesleept.

Buro Grondverf heeft volledig in BIM alle facetten van deze bouw in een 3D model samengevoegd, waardoor de montage ploeg op de bouwplaats niet voor verassingen is komen te staan. De staalconstructie is gelijktijdig met roostervloer en technische installaties in zeer korte tijd van 6 weken opgebouwd. Doordat de staalconstructie rechtsreeks uit het 3D model is gefabriceerd wordt gewerkt met een erg lage fouten marge. Andere onderdelen zoals de roostervloer zijn ook direct uit dit 3D model ingelezen.

Afbeelding galerij

De grootste uitdaging in dit project is om gemodelleerde onderdelen goed op werkbare werkplaats tekeningen te krijgen zodat deze onderdelen in een werkplaats maakbaar zijn. Aangezien kolommen en spanten in 2 richtingen schuin lopen en spanten bovendien rond lopen is dit zeker geen gemakkelijke opgave. Door bepaalde standaard elementen in te bouwen en slim om te gaan met o.a. informatie uit DSTV files en werkplaats mallen hebben we dit knap voor elkaar weten te boksen. Uit een betrouwbaar 3D model zijn relatief snel werkplaats tekeningen en DSTV files gegenereerd. Met summiere maar zeker noodzakelijke maatvoering op tekeningen is dit project kostenbesparend en nauwkeurig geproduceerd in de werkplaats.

Kengetallen

  • Grondoppervlak 75x85m
  • ca. 2500 Ton staalconstructie (BIM)
  • ca. 35.000 bouten (excl. roostervloer) waarvan ruim 3900 stuks M42
  • Ruim 5000 m2 roostervloer
  • 62 stuks spanten variërend in gewicht va 17 tot 59 Ton per stuk
  • Montage tijd staalconstructie 6 weken. 

Bouwteam